Senioren in Tiel nemen het heft in eigen handen

Als de kinderen uit huis zijn, overwegen veel 55-plussers hun huidige woning na verloop van tijd te verkopen en te verhuizen naar een (wat) kleinere woning waar zij -in hun eigen sociale omgeving- zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen, ook als zij op termijn vanwege gezondheidsproblemen afhankelijk worden van zorg. Op deze manier behouden zij de regie over hun eigen leven. Enkele kernbegrippen bij hun zoektocht naar een nieuwe woning zijn gelijkvloers, goede buitenruimte, bereikbaarheid met een lift, wonen met gelijkgestemden, nabijheid van voorzieningen zoals winkels en openbaar vervoer, goede parkeergelegenheid voor fietsen en auto’s.

Omdat er nauwelijks geschikt aanbod is, heeft een actieve groep 55-plussers in Tiel het heft recent in eigen handen genomen. In januari 2017 heeft de groep -waarbij zich al meteen 25-30 huishoudens aansloten, zich georganiseerd in een vereniging. Deze vereniging is in gesprek met de gemeente Tiel en met meerdere grondeigenaren om een geschikte bouwlocatie te verwerven waarop binnen afzienbare tijd naar eigen ideeën en in eigen beheer een aantrekkelijk woonproject voor senioren kan worden gerealiseerd.  De Regie voert op basis van de resultaten van deze gesprekken een haalbaarheidsonderzoek voor de vereniging uit en begeleidt de vereniging in het traject naar de verwerving van een geschikte locatie.

De Regie beschikt inmiddels over ruime ervaring met de ontwikkeling en realisatie van huisvesting voor en door senioren. Vergelijkbare initiatieven waarbij ons bureau eerder betrokken was zijn het project Boekhuis in Amersfoort, Aquaradius in Hoofddorp en Het Kwarteel in Culemborg.

Schermafbeelding 2017-01-27 om 17.35.00