Evaluatie vijf jaar initiatievenbeleid


Provincie: Utrecht
Gemeente: Utrecht
Wijk: Leidsche Rijn
Opdrachtgever: Wijkbureau Leidsche Rijn
Architect:
Overige partijen:
Programma:

In 1996 heeft De Regie voor Leidsche Rijn het initiatievenbeleid ontwikkeld. Sindsdien daagt de gemeente bewonersgroepen en maatschappelijke organisaties uit zelf initiatieven te nemen met het doel Leidsche Rijn een gevarieerder, stedelijk karakter te geven. Omdat de ervaringen met het initiatievenbeleid in Leidsche Rijn positief waren, diende de vraag zich aan of het niet mogelijk zou zijn dit beleid naar de bestaande stad te verbreden. Ook op andere terreinen dan wonen zouden dan wellicht particuliere initiatieven kunnen worden uitgelokt.

De Regie heeft het onderzoek uitgevoerd, mede aan de hand van een evaluatie van negen lopende en gerealiseerde projecten. Conclusies die volgen uit het onderzoek zijn: Op de totale productie van woningen in Leidsche Rijn, leveren de negen geëvalueerde projecten kwantitatief gezien een beperkte bijdrage. Inhoudelijk dragen de projecten zeker bij aan de meeste doelstellingen die de gemeente voorafgaande aan de ontwikkeling van het initiatievenbeleid formuleerde: 1. zij vergroten de differentiatie (verschillende thema’s, multifunctionele programma’s); 2. het ligt in de rede te veronderstellen dat de projecten de sociale cohesie bevorderen; 3. in vrijwel alle projecten is de zeggenschap van de eindgebruiker veel groter dan momenteel gangbaar is in woningbouwprojecten; 4. Hoewel in een aantal projecten nog niet duidelijk is wie de toekomstige bewoners of gebruikers zijn, is al wel duidelijk dat de projecten een grote variatie aan doelgroepen aantrekken. 5. De projecten bevorderen het stedelijk draagvlak (zij trekken bijzondere doelgroepen aan, genereren betrokkenheid van stedelijke organisaties en worden voor een deel compact gebouwd)

Het evaluatierapport resulteert ook in aanbevelingen: 1. Het initiatievenbeleid is vooral op wonen gericht geweest. Een verbreding naar andere beleidsterreinen zou serieus moeten worden overwogen; 2. Het initiatievenbeleid moet naast kwalitatieve aandacht ook in kwantitatief opzicht meer aandacht krijgen (bijvoorbeeld meer aandacht voor vernieuwende initiatieven die aansluiten op een ‘reguliere behoefte)’.

Op verschillende onderdelen van het beleid zijn aanbevelingen gedaan ter verbetering van de werkwijze van de gemeente en de organisatie van het beleid.


website Leidsche Rijn

24061ea718cd73.jpg