Kluswoningen

Kluswoningen zijn woningen die pas na een flinke verbouwing of renovatie kunnen worden bewoond. Vaak gaat het om verouderde woningen met behoorlijk wat achterstallig onderhoud.  Voor zelfbouwers kan het een uitkomst zijn om een kluswoning te kopen: de koopprijs is vaak gunstig en door de woning zelf te (laten) verbouwen, heb je een unieke kans de indeling en inrichting van je huis helemaal naar eigen inzicht te bepalen.

Als een blok sociale huurwoningen of -appartementen aan het einde van zijn levensduur is, staan eigenaren zoals woningcorporaties vaak voor de vraag het blok ingrijpend te renoveren of door nieuwbouw te vervangen. Als beide opties onaantrekkelijk blijken, is er ook een derde weg: een blok of complex kan ook in zijn geheel in ongerenoveerde staat worden verkocht aan een groep particulieren. Deze particulieren richten daarvoor dan eerst een vereniging op. De leden van de bouwgroep laten gezamenlijk het casco renoveren. Daarna kan ieder lid ‘achter zijn voordeur’ naar eigen inzicht en voor eigen rekening zijn eigen woning (laten) indelen en inrichten.

Bij het renoveren van het casco, wordt een deel van de oorspronkelijke woningen in een blok vaak samengevoegd tot grotere woningen. Dat leidt vaak tot een aantrekkelijke mix van kleine en grotere woningen.

Voor zelfbouwers en leden van bouwgroepen met een kluswoning of bouwkavel is het overigens tegenwoordig mogelijk om via het online platform ZIN voor zelfbouwers rechtstreeks bouwmaterialen en gereedschap bij de professionele groothandel in te slaan. Klik hier voor meer informatie of het aanvragen van een eigen klantenpas.

dapper