Blijburg aan Zee


Blijburg aan Zee heeft in haar tienjarig bestaan al op meerdere locaties op IJburg gezeten. In combinatie met het bijzondere stadsstrand zette Blijburg de nieuwe wijk IJburg destijds prominent op de kaart. Blijburg en het stadsstrand vormde een belangrijk aanwinst voor IJburg.

In 2014 moest het stadstrand en het paviljoen opnieuw plaatsmaken van andere ontwikkelingen. Binnen een jaar moest worden verhuisd naar een nieuwe locatie op de landtong (op de kop van de Pampuslaan). Ook op deze nieuwe locatie, die voor een periode van circa 10 jaar beschikbaar is gesteld door de gemeente, biedt Blijburg aan Zee haar bezoekers vanaf 2015 weer een aantrekkelijk strand met weids uitzicht op het IJmeer. En onder het genot van goede muziek kan er zoals vanouds flink gefeest, gegeten en gedronken worden.

Blijburg aan Zee bestaat uit twee losse gebouwen; de Kapel, -die te huur is voor feesten- en het Paviljoen.
De afwerking van de Kapel is bewust ruig, verzinkt staal en roestende tweedehands materialen.
Het paviljoen bestaat uit twee verdiepingen. De begane grond wordt gebruikt voor het faciliteren van het strand met o.a. een winkel en een snackbar. Op de eerste verdieping is het restaurant met groot terras en met groots uitzicht over het IJmeer. Het restaurant is gemaakt van hout en krijgt de typische Blijburg-cyaan-kleur. De begane grond-verdieping is gemaakt van beton en krijgt een dito uitstraling gecombineerd met oude franse deuren.

Zwarts en Jansma Architects heeft het ontwerp gemaakt voor de nieuwe Kapel en het nieuwe Paviljoen. De Regie heeft Blijburg begeleid bij het verwerven van de nieuwe locatie en het maken van afspraken daarover met de gemeente Amsterdam en bij het (versneld) doorlopen van de benodigde ruimtelijke procedures. De Kapel werd in juni 2015 geopend. Het Paviljoen wordt in september 2015 opgeleverd.

Blijburg aan Zee
Zwarts en Jansma Architects

255cc68a2ac4a4.jpg